حقیقت مقابر

افزون‌طلبی و فخرفروشی در مال و منال و مقام دنیایی، انسان را به غرور و غفلت دچار می‌سازد و او را از حرکت در مسیر کمال باز‌ می‌دارد؛ اما اگر به زیارت مقابر برود و در آن جایگاه، تهذیب نفس نماید، از اسارت کثرت‌طلبی و ثروت‌اندوزی نجات می‌یابد.

منظور از مقابر، حریم ‌مقرّبانی است که از هوای نفس مرده‌ و صاحب نفس مطمئنه گشته‌اند؛ همان سابقان مخلَصی که در صراط ولایت، به منزلت «عبادی» بار یافته‌اند و حقیقت «جنّتی» در آنان جلوه‌گر شده است.[1] وجود مطهّر ایشان، سرشار از نسیم شادمانی و بوی خوش و نعمت‌های بهشتی می‌باشد؛ ﴿فَأَمَّا إِنْ كانَ مِنَ الْمُقَرَّبینَ * فَرَوْحٌ وَ رَیحانٌ وَ جَنَّةُ نَعیمٍ﴾.[2]

﴿بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ * أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ ‎*‏ حَتَّىٰ زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ ‎*‏ كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ ‎* ثُمَّ كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ ‎* كَلَّا لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقِينِ ‎* لَتَرَوُنَّ الْجَحِيمَ ‎* ثُمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِينِ * ‏ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ﴾‏؛[3] «به نام خداوند بخشاینده مهربان. سرگرم نمود شما را افزون‌طلبی و فخرفروشی؛ تا اینکه زیارت کردید مقابر (آرامگاه‌ها) را. چنین نیست [که می‌پندارید]، به‌­زودی خواهید دانست. باز چنین نیست، به­‌زودی خواهید دانست. چنین نیست [که می‌پندارید]، اگر بدانید به علم یقین، هرآینه می‌بینید جهنم را. سپس، می­‌بینید آن را به دیده یقین. سپس، پرسیده خواهید شد در چنین روزی، از نعمت­‌ها.»

پی‌نوشت‌ها:

[1]. ر.ک: سوره فجر، آیه 27 ـ 30.

[2]. سوره واقعه، آیه 88 ـ 89: «اما اگر باشد از مقرّبان، پس، نسیم [شادمانی] و بوی خوش و بهشت پُر نعمت است.»

[3]. سوره تکاثر.

به اشتراک بگذارید
keyboard_arrow_up
error: